wtorek, 24 stycznia 2017
Imieniny: Felicji i Tymoteusza

24 stycznia 2017

Imieniny

  • Felicji i Tymoteusza

25 stycznia 2017

Imieniny

  • Pawła i Miłosza

26 stycznia 2017

Imieniny

  • Seweryna i Pauliny

27 stycznia 2017

Imieniny

  • Jana i Przybysława

Kociewska wigilia urzekła Poznań

środa, 14.12.2016 14:36

Uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej przy tczewskim Centrum Kształcenia Zawodowego „Nauka” odniesli sukces na XV Ogólnopolskim Pokazie Regionalnych Stołów Wigilijnych w Poznaniu.

Jak co roku organizator – Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii , zaprosił do Poznania uczniów szkół gastronomicznych z całego kraju i zza granicy (tym razem Z Ukrainy, Białorusi i Hiszpanii). Wśród tego grona najwyższe zainteresowanie dziennikarzy i zwiedzających wzbudziło  stoisko kociewskie, przygotowane przez dyrekcję, nauczycieli i uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej przy tczewskim Centrum Kształcenia Zawodowego „Nauka”.

Jak się okazuj, ten tczewski popis, poza atrakcyjnością etnograficzną i kulinarną, miał też wartość… dydaktyczną, poznawczą, a chyba najbardziej promocyjną.  A to dlatego, że większość uczestników i gości Pokazu (nawet nie licząc przybyszy zagranicznych) po raz pierwszy dowiedziało się czegoś więcej o Kociewiu. I to - dodać trzeba - z jak najlepszego źródła. Zadbali o to nauczyciele i uczniowie z „Nauki”, którzy przygotowali nie tylko tradycyjne, regionalne potrawy wigilijne, eksponowane na  ręcznie malowanych w kociewskie wzory naczyniach. Z równą pieczołowitością odtworzono też wystrój kociewskiej chaty, przygotowanej do wigilijnej wieczerzy.  A zatem: tradycyjne meble, odświętne zdobnictwo izby i stołu,  ręcznie wykonany z drewna żłóbek, a także piernikowe, słomiane i papierowe ozdoby, którymi  na Kociewiu przystrajano i przystraja się choinkę. Oczywiście, żywa choinka też była.

Równie żywą, dodatkową atrakcją szczególnie dla nie Kociewiaków okazały się oryginalne kociewskie stroje, które na tę okazję przygotowali i przywdziali uczennice i uczeń z „Nauki”. Widzowie byli żywo zainteresowani tradycyjną kociewską modą, rodzajami odzieży, kolorystyką  i zdobnictwem, które na miejscu uczono się odróżniać od kaszubskiego (okazuje się, że większość uczestników Pokazu lokalizowało Kociewie… nad morzem). A Kociewianki prosto z „Nauki” rzeczywiście prezentowały się nad wyraz atrakcyjnie…

Te kociewskie, etnograficzno - gastronomiczne fajerwerki  w stolicy Wielkopolski przygotowali własnymi siłami pracownicy i uczniowie CKZ „Nauki”. Projekt  całości jest dziełem dyrektorki zarządzającej, Elizy Wasiewicz - Pawlaczyk, którą dzielnie wspierały kierowniczka kształcenia praktycznego, Krystyna Piotrowska oraz nauczycielka zawodu kucharza, Beata Ciesielska.

Oczywiście , kunsztem kucharskim musieli  ostatecznie wykazać się sami uczniowie:   Marta Borycka i Michał Busk z klasy III ZSZ oraz Dorota Orzechowska i Joanna Schola z klasy II ZSZ. I wykazali się! Ich kociewska zupa rybna, a zwłaszcza śledź po kociewsku stały się przebojami tegorocznego Pokazu. Nawet cysterna tych specjałów rozeszłaby  się w okamgnieniu. Podobny „los” spotkał zresztą i pozostałe wigilijne dania konkursowe, przygotowane przez tczewian z „Nauki”:  kapusta z golcami, fefernuski i kompot brzadowy. Co niektórzy obiecywali sobie, że po dokładkę przyjeżdżać będą do Tczewa i na Kociewie!

Przepis na śledzie po kociewsku

Składniki: 

  • 0,5 kg solonych filetów śledziowych
  • pasta-farsz:  20 dag wędzonej makreli,  3 dag suszonych grzybów, 3 średnie cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 średnie ogórki kiszone, pieprz olej do zalania, majonez i natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

Filety śledziowe wymoczyć i przekroić na pół wzdłuż śledzia.  Przygotować pastę: grzyby ugotować i odcedzić; z makreli zdjąć skórę, oczyścić z ości i zmielić z grzybami i cebulą; ogórki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę; wszystko połączyć i wymieszać z koncentratem.  Pastą smarować filety, zwijać jak rolmopsy i spiąć wykałaczką. Ułożyć,  w głębokim naczyniu, posypać pieprzem i zalać olejem. Przykryć i odstawić do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem udekorować majonezem i listkami pietruszki.                        


(informacje i zdjęcia: CKZ Nauka)

Żłobki i przedszkola

Szkoły podstawowe i gimnazja

Inne placówki edukacyjne

Projekt finansowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Pomorskiego na lata 2007 - 2013